Peste 627 șoferi 🚘 își urmăresc deja peste 1257 de puncte penalizare auto. Tu ești unul dintre ei?

Conducerea responsabilă în timpul iernii

Conducerea responsabilă în timpul iernii nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru a asigura siguranța atât a șoferului, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Primul și cel mai important sfat pentru conducerea pe timp de iarnă este să te pregătești înainte de a pleca la drum. Verificarea și pregătirea vehiculului sunt esențiale. Asigură-te că anvelopele sunt potrivite pentru condițiile de iarnă și că au o aderență corespunzătoare. De asemenea, verifică sistemul de frânare, nivelul de lichid de parbriz și funcționarea sistemului de încălzire. Un vehicul bine întreținut este cheia unei călătorii sigure în sezonul rece.

În timpul deplasării, acordă o atenție deosebită condițiilor meteorologice. Ninsoarea, gheața și poleiul pot apărea brusc, afectând vizibilitatea și aderența la drum. Redu viteza și menține o distanță sigură între vehicule pentru a avea timpul necesar să reacționezi în caz de urgentă. Folosirea luminilor de întâlnire, chiar și în timpul zilei, îmbunătățește vizibilitatea ta și a celor din jur.

O componentă esențială a conducerii pe timp de iarnă este cunoașterea tehnicii corecte de frânare și virare. Evită frânarea bruscă, deoarece poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului pe suprafețe alunecoase. În schimb, folosește frâna ușor și constant și redu viteza înainte de a vira. Această abordare previne alunecarea și asigură o conducere mai sigură.

Utilizarea corectă a sistemelor de tracțiune, precum ABS (Sistemul Antiblocare la Franare) și ESP (Programul Electronic de Stabilitate), poate contribui semnificativ la prevenirea accidentelor pe timp de iarnă. Aceste tehnologii ajută la menținerea controlului asupra vehiculului în condiții dificile, reducând riscul de alunecare sau derapaj.

Pe lângă pregătirea vehiculului și adoptarea unui stil de conducere preventiv, este important să ai întotdeauna un kit de urgență în mașină. Acesta ar putea include elemente precum lopată, săruri pentru degivrare, lanțuri pentru anvelope și alimente neperisabile. Un astfel de kit te poate ajuta să faci față situațiilor neprevăzute și să rămâi în siguranță până la sosirea ajutorului.

Conducerea pe timp de iarnă necesită atenție sporită, pregătire adecvată și respectarea unor tehnici specifice. Adoptând aceste practici, poți asigura călătorii mai sigure și mai lipsite de probleme în sezonul rece. Siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic depind în mare măsură de modul în care abordezi condițiile dificile ale iernii.

Înapoi la toate articolele

Deschide cont

Parola îți va fi trimisă pe adresa de e-mail.

Contul tău

Completează adresa de e-mail și parola pentru a intra în cont.

Recuperare parolă

Completează adresa ta de e-mail și îți vom trimite o nouă parolă.