Suspendarea dreptului de a conduce

Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata ca atare prin lege.
Contraventiile pot atrage:

 • suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice;
 • retragerea certificatului de inmatriculare al autovehiculului.

Ti se suspenda dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru urmatoarele:

 • conducerea unui autovehicul  sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare;
 • conducerea vehiculului cu defectiuni tehnice grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie;
 • depasirea cu mai mult de 50 km/h, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
 • nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata;
 • nerespectarea semnalelor politistilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori atasarea la o astfel de coloana;
 • neoprirea la semnalul regulamentar al politistilor;
 • in scopul sustragerii de la control, daca a fost necesara urmarirea pentru oprire;
 • nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
 • nerespectarea  regulilor privind prioritatea de trecere , sau a celor de depasire, daca prin aceasta s-a produs un accident;
 • neanuntarea sau neprezentarea la unitatea de politie competenta, in 48 de ore de la implicarea intr-un accident, daca a avut ca urmare pagube materiale;
 • cand titularul a acumulat cel putin 15 puncte de penalizare intr-un an;
 • cand titularul a acumulat cel putin 10 puncte de penalizare in decurs de 6 luni de la data expirarii duratei de suspendare.

Odata cu retinerea permisului de conducere, titularului i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile. Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre politie.
Stabilirea termenului de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se face astfel:

 • pe o perioada de 30 zile daca punctele prevazute pentru fiecare contraventie, insumate cu punctele din evidenta, totalizeaza 15 puncte;
 • pe o perioada de 60 zile daca punctele prevazute pentru fiecare contraventie, insumate cu punctele din evidenta, totalizeaza intre 16 si 20 puncte;
 • pe o perioada de 90 zile daca punctele prevazute pentru fiecare contraventie, insumate cu punctele din evidenta, totalizeaza peste 20 puncte.

Acest articol a fost publicat în Amenzi, Circulatia Rutiera, Examen, Legislatie, Permis, Politisti, Puncte penalizare, Soferi și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Suspendarea dreptului de a conduce

 1. ilie tudor spune:

  Buna ziua,
  Referitor la articolul semant de irmag in data de 02.02.2011,exista o neconcordanta intre
  afirmatiile din articol si legislatia actuala .
  In ceea ce priveste suspendarea dreptului de conducere a autovehiculelor citez”nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere,sau a celor de depasire ,daca prin aceasta s-a produs un accident”
  In ceea ce priveste depasirea (liniei duble continue),conf art 100,alin 3,lit e,se pedepseste cu suspendarea permisului de conducere pe o periada de 30zile,nespecificandu-se daca s-a produs sau nu un accident.
  Sau legislatia s-a schimbat sau eu nu sunt la curent cu noile reglementari.
  Va multumesc!

 2. Alynnul spune:

  Buna ziua!
  Am o intrebare: Suspendarea dreptului de a conduce cu Retinerea permisului (in cazul meu pe 30 zile pt neacordare prioritate pieton, fara accident) e acelasi lucru sau nu?
  Intreb pt ca ma intereseaza daca punctele pe care le-am avut inainte de retinerea permisului mai sunt valabile si acum sau nu.
  Si mai am o intrebare la care nu am gasit un raspuns complet nicaieri: Daca primesc 2 puncte acum si 2 puncte peste o luna, se calculeaza 6luni + 6 luni pentru fiecare (12 in total) pana la expirarea punctelor, sau se calculeaza 6 luni cu 4 puncte, incepand de la a doua abatere?
  Va multumesc

 3. PP spune:

  Daca nu s-a schimbat legislatia intre timp (ca tare des se mai schimba), stim ca toate punctele se prescriu in momentul suspendarii.
  Cu privire la modul de calcul, in cazul expus de dumneavoastra, peste un an veti avea doar 2 puncte. Altfel, conteaza cumulul de puncte pe perioadele de 6 si 12 luni.
  Ce trebuie sa aveti in vedere, pentru a nu avea permisul suspendat din cauza cumulului de puncte:
  - in ultimele 6 luni nu trebuie sa depasiti 10 puncte (cazul dvs: daca acum aveti 9 puncte, cu cele doua obtinute acum deja este “de suspendat” sau daca aveti 7 puncte, peste o luna, cu cele 4 puncte, politia va va cere si permisul)
  - in ultimele 12 luni nu trebuie sa depasiti 15 puncte (calculele de mai sus sunt valabile schimband cifrele: daca acum aveti 14 puncte, cu cele doua obtinute acum deja este “de suspendat” sau daca aveti 12 puncte, peste o luna, cu cele 4 puncte, politia va va cere si permisul).

  Vom actualiza algoritmii si afisarile in curand, pentru a avea o situatie mai clara in cazul in care memorati punctele in cadrul portalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>